Receptek
Kókusztejporos „raffaello” golyók
Hozzávalók:
10 dkg Balancefood kókusztejpor
1 tk Stevia +
6 dkg jó minőségű, sótlan vaj
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg hámozott, egész mandula
4 ml víz
+ 15 dkg kókuszreszelék a forgatáshoz
A vajat olvasszuk fel, majd tegyük félre hűlni. A vizet és az édesítőszert melegítsük össze. A
kókusztejport és a kókuszreszeléket keverjük össze, majd öntsük hozzá a vizet és keverjük
csomómentesre. Dolgozzuk alaposan össze az olvasztott vajjal, ezután tegyük a hűtőbe minimum
egy órára. A hűtőből kivéve formáljunk kis golyókat a masszából úgy, hogy mindegyiknek a közepébe
tegyünk egy-egy mandulaszemet. A kész golyókat forgassuk meg a kókuszreszelékbe. Ismét tegyük
pár órára a hűtőszekrénybe, és utána már fogyaszthatjuk is.
Lisztmentes brownie
Hozzávalók:
3 nagyobb méretű tojás
10 dkg cukrozatlan kakaópor
10 dkg Balancefood cukormentes étcsokoládé
10 dkg darált dió
1 ek Balancefood Xilit+
1 dl kókuszolaj
2 ek vanília kivonat
1 kk só
A csokoládét törjük össze, majd vízgőz fölött olvasszuk meg. A hozzávalókat keverjük alaposan
összeg, míg krémes állagot nem kapunk. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokon
süssük 20 percig. Ekkor még a közepe kissé folyós állagú, vegyük ki a sütőből és tegyük félre hűlni.
Akkor szeleteljük fel, mikor teljesen kihűlt.
Földimandulás paleo kenyér
Hozzávalók:
25 dkg Balancefood földimandula liszt
2 ek Balancefood lenmagliszt
1 kk só
1 kk szódabikarbóna
1 ek víz
5 tojás fehérje
2 dl növényi olaj
A tojásokat válasszuk szét és a fehérjét verjük keményre. A liszteket keverjük össze, adjuk hozzá a
szódabikarbónát, sót és az olajat. Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjét. Öntsük a masszát egy
kiolajozott őzgerincformába és 200 fokos sütőben 45 perc alatt süssük készre. Közepesen sűrű
árnyalatú, finom ízű, kenyeret kapunk.
Mivel a kenyérben nincsen tartósítószer, és sok a tojás, érdemes hűtőben tárolni, és közvetlen
fogyasztás előtt megpirítani belőle egy-egy szeletet.
Ebben a receptben a földimandula lisztet, helyettesíthetjük mandulaliszttel is.
Mandulalisztes sajttorta
Hozzávalók:
50 dkg mascarpone sajt
2 ek tejföl
2 ek Balancefood mandulaliszt
1 ek Balancefood Xilit +
4 tojás
1 vanília rúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
A torta aljához
15 dkg Balancefood mandulaliszt
3 ek kókuszolaj
A torta aljához keverjük össze a mandulalisztet a kókuszolajjal. Nyomkodjuk egy kapcsos tortaforma
aljára, tegyük a hűtőbe, majd készítsük el a krémet. Ehhez a tojásokat keverjük ki az édesítőszerrel,
adjuk hozzá a szobahőmérsékletű krémsajtot, a tejfölt, a tojásokat és a vanília rúd kikapart belsejét.
Sűrítésképpen keverjük bele a mandulalisztet, majd öntsük a tortaformába. Bugyoláljuk be alaposan
fóliába a formát, és tegyük egy mélyebb tepsibe. Öntsük bele annyi forró vizet, hogy félig ellepje,
majd tegyük 170 fokos sütőbe, ahol 45 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve tegyük félre hűlni.
Legjobb este elkészíteni, így egy egész éjszakát tud szilárdulni a hűtőszekrényben. Gyümölcsökkel
kirakhatjuk a tetejét, vagy cukormentes gyümölcsszósszal is kínálhatjuk.
Sütőtökös sajttorta
Hozzávalók egy 20-centis tortaformához
30 dkg sütőtök
15 dkg teljeskiőrlésű keksz
25 dkg mascarpone sajt
2 ek tejföl
1,5 ek Balancefood Xilit+
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 kiskanál őrölt gyömbér
1 kiskanál őrölt szegfűszeg
2 tojás
A sütőtököt vágjuk félbe, a magjait távolítsuk el. Bugyoláljuk fóliába, és 190 fokos sütőben 50 perc
alatt süssük puhára. Mikor kissé kihűlt kaparjuk ki a sütőtököt és villával pürésítsük össze. Tegyük
félre, míg teljesen kihűl. A teljeskiőrlésű kekszet konyhai aprítóval daráljuk össze, majd keverjük
el az olvasztott vajjal. Kapcsos tortaformába nyomkodjuk le a kekszréteget egy pohár aljának a
segítségével. Míg elkészítjük a krémet, kekszalapot tegyük a hűtőbe dermedni. A tojást keverjük
fehérre a xilittel, majd adjuk hozzá a kihűlt sütőtökpürét, a szobahőmérsékletű mascarponét, a
fűszereket, vaníliát és a tejfölt. Öntsük a sajtkrémet a tortaformába, bugyoláljuk az alját vastagon
alufóliába. A tortaformát tegyük egy mélyebb tepsibe, amibe a forma feléig öntsünk forró vizet. 165
fokos sütőben 45 percig süssük. Akkor készült el a torta, mikor még kissé remegős a közepe. Hagyjuk
teljesen kihűlni és akkor járunk a legjobban, ha egy éjszakát a hűtőben hűtjük.
Gesztenyelisztes palacsinta
Hozzávalók 2 főre, elkészítési idő:20perc
2 db tojás
1 tk Balancefood Xilit+
3 evőkanál gesztenyeliszt
1 evőkanál búzaliszt
1,5 dl tej
1 csipet só
1 ek vaj a sütéshez
A tojásokat csomómentesre keverjük az édesítőszerrel, lisztekkel, sóval, és a tejjel. Kivajazott
teflonserpenyőbe egyenként kisütjük a palacsintákat. Édesítőszerrel kevert citromos túróval, vagy
kakaóporral megszórva tálaljuk.
Házi őszibarackfagylalt xilittel, csokinöntettel
Hozzávalók 4 személyre Elkészítési idő:20 perc + fagyasztás
4 db érett őszibarack
3 dl natúr joghurt
2 dl tejszín
10 dkg xilit
5 dkg Balance étcsokoládé
Három őszibarackot mossuk meg, hámozzuk meg. Tegyük konyhai késes aprítóba a tejszínnel, xilittel és joghurttal együtt, majd pürésítsük. Tegyük masszát a fagyigépbe. Míg készül a fagylalt a csokoládét törjük darabokra és vízgőz fölött olvasszuk meg. Kínáljuk a fagyalaltot apróra vágott friss barackkal és csokiöntettel.
Puncsfagyi xilittel
Hozzávalók 4 személyre Elkészítési idő:20perc+fagyasztás
4 tojás sárgája
10 dkg xilit
3 dl tejszín
2 dl tej
3 ek rum
5 dkg mazsola
1 ek puncspuding
A mazsolát áztassuk 1 órára a rumba. A tej és tejszín keverékét melegítsük forrásig, majd adjuk hozzá a rumos mazsolát. Közben a tojások sárgáját keverjük ki a xilittel. A pudingot kevés tejjel keverjük ki és a tojássárgájával együtt öntsük a tejszínes keverékhez. Alacsony lángon főzzük sűrűre. Hűtés után tegyük a fagyigépbe.
Házi csokifagyi
Hozzávalók 4 személyre Elkészítési idő:20perc + fagyasztás
5 tojássárgája
3 dl tejszín
2 dl tej
2 ek Zero cukor
10 dkg Balance étcsokoládé
1 dl rum (elhagyható)
A tojások sárgáját keverjük ki a Zero cukorral. Közben a tej és tejszín keverékét melegítsük össze és tördeljük bele az étcsokoládét. Adjuk hozzá a tojásokat és alacsony lángon főzzük sűrűre. Hűlés után tegyük a fagyigépbe. Tálaláskor szórjuk meg apróra tört csokoládéval.
Az igazi vanília fagyi
Hozzávalók 4 személyre elkészítési idő:20perc + fagyasztás
5 tojássárgája
5 dl tejszín
csipet só
2 ek Zero cukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
A tejszínt melegítsük fel, majd adjuk hozzá a Zero cukorral, sóval és kikapart vaníliával kikevert tojások sárgáját. Lassú tűzön kevergetés mellett sűrítsük be. Hűtsük ki és tegyük a fagyigépbe.