Gluténmentes piskóta - alaprecept

Hozzávalók a piskótához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál eritrit
- 5 evőkanál rizsliszt
- 1 csapott evőkanál útifűmaghéj
- 1 evőkanál kókuszolaj (olvasztva)
- 1 csipet só
1. A tojásokat válasszuk szét a fehérjére és a sárgájára. A fehérjét a csipet só hozzáadása mellett verjük kemény habbá, majd egyesével adjuk hozzá a tojás sárgákat, valamint az eritritet, közben folyamatosan keverjük tovább.
2. A kókuszolajat olvasszuk fel, majd öntsük a tojáshoz (ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor kicsapódik a tojás). Adjuk hozzá a rizslisztet és az útifűmaghéjat, majd óvatos mozdulatokkal keverjük csomómentesre.
3. Melegítsük elő a sütőt 240 °C-ra. Egy tepsit, vagy a kívánt sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, vagy kenjük ki kókuszzsírral és enyhén szórjuk meg rizsliszttel. Öntsük bele a tésztát és süssük készre. Mi gázsütőben 240 °C-on 15 percig sütöttük a gluténmentes piskótát. Első sütés esetében érdemes kitapasztalni a pontos hőfokot és időt a saját sütőtökben, végezzetek tűpróbát, hogy biztosan meg tudjátok állapítani, elkészült e a piskóta.
Mi a piskótát egy 20*30 cm méretű tepsiben sütöttük, a kész piskótát elfeleztük, és így tettük egymás tetejére. Így sokkal magasabb és csinosabb sütit kaphattok, mintha a piskótát vízszintesen vágnátok félbe (nem mellesleg sokkal könnyebben kivitelezhető ;) ) Készítsetek hozzá kedvetek szerint pudingot, csokikrémet, töltsétek lekvárral, vagy akár kipróbálhatjátok az alábbi laktózmentes krémeket is.
Hozzávalók a laktózmentes házi vanília pudinghoz:
- 1 db tojás sárgája
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 dl magtej (mi pl. mandulatejet használtunk)
- 2 evőkanál eritrit
- vanília kivonat
1. A tojássárgáját keverjük ki csomómentesre az eritrittel és a keményítővel és a magtejjel, tegyük hozzá a vaníliát, majd főzzük sűrűre.
Hozzávalók a laktózmentes csoki ganache-hoz:
- 100 g jó minőségű étcsokoládé
- 1 dl magtej
1. Melegítsük fel a magtejet, majd öntsük az apró kockákra vágott csokoládéra. Keverjük össze, míg a meleg magtej teljesen fel nem olvasztja a csokit. Ekkor egy folyós, de homogén krémet kell kapnunk. Tegyük hűtőbe pár órára, hogy megszilárduljon. Kiváló sütikhez, palacsintába, kásákhoz, vagy csak magában ;)