Weboldalunk a jobb felhasználói élmény, valamint bizonyos marketing és elemzési funkciók működéséhez sütiket (cookie) használ. A webáruházban való további böngészéssel Ön hozzájárul ezen sütik használatához. Amennyiben nem kíván hozzájárulni a marketing funkciójú sütik használatához, úgy a "Beállítások módosítása"  gombra kattintva lehetősége van ezek leállítására, ebben az esetben előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni. További részletek a sütik működéséről az Adatvédelmi Nyilatkozatban talál.
Menü

Gluténmentes piskóta - alaprecept

2019. 05. 04. 17:18:00
Gluténmentes piskóta - alaprecept Ha olyan sütit szeretnénk készíteni, ami gyorsan elkészül, mutatós és reményeink szerint mindenki szereti is, legtöbbször a piskótára esik a választásunk, amit aztán kedvünkre kiegészítünk valamilyen krémmel, gyümölccsel. Szerencsére akkor sem kell lemondanunk, a pihe-puha tésztáról, ha diétázunk, vagy gluténmentes étrendet folytatunk. Ez a gluténmentes piskóta alaprecept cukor nélkül készült, gyors, finom, egyszerű és megszólalásig hasonlít eredeti, búzaliszttel készülő verziójához. Mi egy házi laktózmentes vanília pudinggal, és egy szintén laktózmentes csoki ganache krémmel ízesítettük, és friss áfonyával tettük tökéletes desszertté. 

Hozzávalók a piskótához:

1. A tojásokat válasszuk szét a fehérjére és a sárgájára. A fehérjét a csipet só hozzáadása mellett verjük kemény habbá, majd egyesével adjuk hozzá a tojás sárgákat, valamint az eritritet, közben folyamatosan keverjük tovább.

2. A kókuszolajat olvasszuk fel, majd öntsük a tojáshoz (ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor kicsapódik a tojás). Adjuk hozzá a rizslisztet és az útifűmaghéjat, majd óvatos mozdulatokkal keverjük csomómentesre. 

3. Melegítsük elő a sütőt 240 °C-ra. Egy tepsit, vagy a kívánt sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, vagy kenjük ki kókuszzsírral és enyhén szórjuk meg rizsliszttel. Öntsük bele a tésztát és süssük készre. Mi gázsütőben 240 °C-on 15 percig sütöttük a gluténmentes piskótát. Első sütés esetében érdemes kitapasztalni a pontos hőfokot és időt a saját sütőtökben, végezzetek tűpróbát, hogy biztosan meg tudjátok állapítani, elkészült e a piskóta.

Mi a piskótát egy 20*30 cm méretű tepsiben sütöttük, a kész piskótát elfeleztük, és így tettük egymás tetejére. Így sokkal magasabb és csinosabb sütit kaphattok, mintha a piskótát vízszintesen vágnátok félbe (nem mellesleg sokkal könnyebben kivitelezhető ;) ) Készítsetek hozzá kedvetek szerint pudingot, csokikrémet, töltsétek lekvárral, vagy akár kipróbálhatjátok az alábbi laktózmentes krémeket is.

Hozzávalók a laktózmentes házi vanília pudinghoz:

  • 1 db tojás sárgája
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 dl magtej (mi pl. mandulatejet használtunk)
  • 2 evőkanál eritrit
  • vanília kivonat

1. A tojássárgáját keverjük ki csomómentesre az eritrittel és a keményítővel és a magtejjel, tegyük hozzá a vaníliát, majd főzzük sűrűre.

Hozzávalók a laktózmentes csoki ganache-hoz:

  • 100 g jó minőségű étcsokoládé
  • 1 dl magtej

1. Melegítsük fel a magtejet, majd öntsük az apró kockákra vágott csokoládéra. Keverjük össze, míg a meleg magtej teljesen fel nem olvasztja a csokit. Ekkor egy folyós, de homogén krémet kell kapnunk. Tegyük hűtőbe pár órára, hogy megszilárduljon. Kiváló sütikhez, palacsintába, kásákhoz, vagy csak magában ;)