Gluténmentes szilvás gombóc

Hozzávalók 14-15 db gombóchoz:
- 1 bögre köles
- 3 bögre víz vagy magtej
- 3-4 evőkanál xilit porcukor vagy kókuszvirágcukor
- 100-150 g aszalt szilva, vagy szilvalekvár
- fahéj
- őrölt mandula (vagy dió, mogyoró)
Elkészítés
1. A kölest mossuk át, majd tegyük fel főni a vízzel, vagy tejjel. Tegyünk hozzá xilitet, vagy kókuszvirágcukrot, 2-3 evőkanálnyit. A kölest addig főzzük, míg teljesen szét nem fő (kb 15-20 perc), kifejezetten ragacsos masszát kell kapnunk a végén, amit majd jól tudunk formázni. Hagyjuk kihűlni.
2. A már langyos, vagy hideg köles masszából enyhén nedves kézzel 1-2 evőkanálnyi mennyiséget tegyünk a tenyerünk közepére, és lapítsuk ki. Tegyünk a közepére egy kis kanálnyi szilva lekvárt, vagy aszalt szilvát. Csipkedjük össze a széleket, enyhe mozdulatokkal formáljunk gombócokat a kölesből.
3. A mandula őrleményt keverjük össze 1 evőkanál xilittel, vagy kókuszvirágcukorral, tegyünk hozzá fahéjat ízlés szerint. Hempergessük meg a keverékben a gluténmentes szilvás gombócokat.
4. El is készültek a gluténmentes, mindenmentes vegán finomságok. Jó étvágyat!
TIPP: Ha langyosan szeretjük a szilvás gombócot, akkor egy jénaiba pakolva, előmelegített sütőben átmelegíthető a már kész gluténmentes szilvás gombóc!