Hajdinaliszt 500 g
A hajdinaliszt igen sokoldalúan felhasználható táplálék, emellett kiemelkedő élettani hatásokkal is rendelkezik, így a reform és gluténmentes konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, sütéshez, főzéshez, sűrítéshez. | |
|
|
Szerezhető hűségpontok: | 10 |
Leírás és Paraméterek
Leírás
A hajdina (Fagopyrum esculentum) másnéven pohánka, tatárka, haricska, vagy kruppa, egy eredetileg Ázsiából származó növény. Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, tehát nem gabonaféle. A hajdina fő tápanyaga a szénhidrát, aminek nagy része keményítő (kb. 55-75%) és élelmi rost (kb. 17-20 %). A magas rosttartalom a helyes bélműködést segíti elő. Ahogy a számtalan tájnyelvi változata is mutatja, hazánkban is évszázadok óta ismert és termesztett növény. Több száz éves feljegyzések tanúsága szerint főként kása és leves készült belőle, de Simai Kristóf piarista szerzetes XVIII. századból fennmaradt, kézzel írt receptgyűjteményében például a véres hurka alapanyagául szolgált.
Hajdinaliszt felhasználási javaslat
Természetes módon gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják. A hajdinaliszt kiválóan gluténmentes liszt alternatíva kenyerek, péksütemények egyéb édes és sós tészták készítésénél. Karakteres, enyhén savanykás ízű, így érdemes egyéb lisztekkel vagy keményítővel keverve alkalmazni.
Balance Food Hajdinaliszt 500 g ár: 465 Ft
Nettó tömeg | 500 g |
Összetevők | hajdinaliszt |
Származási hely | EU |
Átlagos tápérték 100 g termékben | |
- Energia | 1435 kJ / 343 kcal |
- Zsír | 3 g |
- amelyből telített zsírsavak | 0 g |
- Szénhidrát | 72 g |
- amelyből cukor | 0 g |
- Fehérje | 10 g |
- Rost | 25,9 g |
- Só | <0,01 g |
A tápérték adatok tájékoztató jellegűek! A csomagoláson feltüntetett aktuális tápértékek eltérhetnek az itt megadottaktól. Kérjük az aktuális tápértékekről érdeklődjenek Kollégáinknál! |