Weboldalunk a jobb felhasználói élmény, valamint bizonyos marketing és elemzési funkciók működéséhez sütiket (cookie) használ. A webáruházban való további böngészéssel Ön hozzájárul ezen sütik használatához. Amennyiben nem kíván hozzájárulni a marketing funkciójú sütik használatához, úgy a "Beállítások módosítása"  gombra kattintva lehetősége van ezek leállítására, ebben az esetben előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljes körűen működni. További részletek a sütik működéséről az Adatvédelmi Nyilatkozatban talál.
Menü

Kisir recept, vagyis a török bulgur saláta

Kisir recept, vagyis a  török bulgur saláta

A kisir a török konyha egyik alapvető étele, amit elsősorban hidegen, köretként fogyasztanak, de önmagában is tökéletes salátaként vagy előételként tálalva. A nyári grillszezonban is remek köret választás a kisir, hiszen egy dekoratív és egészséges kiegészítője lehet az elkészült grill húsoknak. Hagyományosan főtt bulgurból készítik, amit mindenféle finomsággal, többek között friss zöldségekkel, paradicsompürével és fűszerekkel gazdagítanak. A csípős ízek kedvelői chili paprikával is ízesíthetik a kisirt.

Ez a recept elkészíthető gluténmentes verzióban is, ehhez a bulgurt cseréljétek quinoa magra, vagy kölesre.

Hozzávalók (kb. 4 személynek elegendő adaghoz):

  • 300 g bulgur
  • 1 dl paradicsompüré
  • 2 db paradicsom
  • 1 db uborka
  • 2 szál újhagyma
  • 1 nagy csokor friss petrezselyem
  • pár szál friss menta
  • 2-3 evőkanál olíva olaj
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • , bors, chili paprika ízlés szerint

Elkészítés

1. A bulgurt alaposan mossuk át, majd tegyük kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízbe, főzzük 5 percig, majd zárjuk el alatta a lángot és hagyjuk lefedve puhulni további 10-15 percig. A sót és a fűszereket érdemes ekkor hozzáadni, hogy a bulgur minél jobban átvegye azokat.

2. Amíg a bulgur puhul, a zöldségeket vágjuk fel, lehetőleg minél kisebb kockákra, darabokra. A petrezselyem levelet, valamint a menta leveleket is aprítsuk durvára.

3. A megpuhult bulgurhoz adjuk hozzá a paradicsompürét, alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket, a petrezselyem és menta levelek társaságában, majd ezt is keverjük a bulgurhoz. 

4. A legvégén adjuk hozzá a olíva olajat és a citromlevet is, némileg ezzel is keverjük át. Azonnal is fogyasztható, de pár óra hűtőben való pihentetés után remekül összeérnek az ízek.

Reméljük kipróbáljátok a kisir receptet! Jó étvágyat hozzá! :)

Tartalomhoz tartozó címkék: bulgur