Leírás
A hajdina (Fagopyrum esculentum) másnéven pohánka, tatárka, haricska, vagy kruppa, egy eredetileg Ázsiából származó növény. Botanikailag a keserűfűfélék családjába tartozik, tehát nem gabonaféle. A hajdina fő tápanyaga a szénhidrát, aminek nagy része keményítő (kb. 55-75%) és élelmi rost (kb. 17-20 %). A magas rosttartalom a helyes bélműködést segíti elő. Ahogy a számtalan tájnyelvi változata is mutatja, hazánkban is évszázadok óta ismert és termesztett növény. Több száz éves feljegyzések tanúsága szerint főként kása és leves készült belőle, de Simai Kristóf piarista szerzetes XVIII. századból fennmaradt, kézzel írt receptgyűjteményében például a véres hurka alapanyagául szolgált.
Hántolt hajdina felhasználási javaslat
Természetes módon gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják. Kétszeres mennyiségű vízben megfőzve, párolva tökéletes köret. Készíthető belőle kása, rizottó, használhatjuk levesbetétként, töltelékek alapanyagának.
Nettó tömeg:500 g
Összetevők: hántolt hajdina
Származási hely: EU
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- Energia: 1469 kJ /344 kcal
- Zsír: 3,1 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,03 g
- Szénhidrát: 63,4 g
- amelyből cukor: 0,7 g
- Fehérje: 13,5 g
- Rost:5,9 g
- Só: 0,013 g
A tápérték adatok tájékoztató jellegűek! A csomagoláson feltüntetett aktuális tápértékek eltérhetnek az itt megadottaktól. Kérjük az aktuális tápértékekről érdeklődjenek Kollégáinknál!