Leírás
Az eritrit természetes formában, kis mennyiségben megtalálható gombákban, szőlőben, dinnyében, körtében, valamint különböző, erjesztéssel készült ételekben. Az iparban ma mikrobiológiai és kémiai folyamtok révén állítják elő. 1848-ban John Stenhouse, brit kémikus fedezte fel friss és erjesztett gyümölcsökben. 1990 óta a japán élelmiszeriparban használják cukorkák, csokoládék, gyümölcszselék és lekvárok, italok valamint egyéb termékekben cukor helyettesítésére. 1997-ben, az USA-ban is engedélyezték használatát, majd 2001-ben teljesen biztonságosnak nyilvánították. Európában 2003 óta van forgalomban.
Élelmiszeriparban édes íz kialakításán kívül stabilizátorként használják vízmegkötő képessége révén, alkalmazzák hordozóanyagként, sűrítőanyagként, íz- és pH érték stabilizálásra. Élelmiszeripari kódja E-968.
Eritrit szervezetre gyakorolt hatása
Glikémiás indexe 0, nem növeli a vércukorszintet és nem vált ki inzulinválaszt, így diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják. Nagy része a vékonybélben gyorsan felszívódik, majd több mint 90 %-a 24 órán belül változatlanul távozik a szervezetből. Nagyobb mennyiség egyszeri elfogyasztása puffasztó, hashajtó hatást válthat ki! A szájban található baktériumok nem képesek hasznosítani, így nem okoz fogszuvasodást.
Eritrit felhasználási javaslat
Állagának és ízének köszönhetően a kristálycukorhoz hasonló módon, változatosan felhasználható italokban, lekvárokban, készítése során. Édesítőereje 60-80%-a a kristálycukorénak, így ugyanolyan édes íz eléréséhez több mennyiségre van szükség. Íze édes, hűsítű hatású. 160°C felett veszít édes ízéből. Nem karamellizálódik. Mivel gátolja a gombák szaporodását, így kelt tészták készítésére nem alkalmas.
Netto tömeg:4 kg
Összetevők: 100% eritrit
Származási hely: Kína
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia: 0,8 kJ / 0,2 kcal
Zsír: 0 g
ebből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát: 99,9 g
ebből cukrok: 0 g
ebből poliolok: 99,9 g
Fehérje: 0 g
Só: 0 g
A tápérték adatok tájékoztató jellegűek! A csomagoláson feltüntetett aktuális tápértékek eltérhetnek az itt megadottaktól. Kérjük az aktuális tápértékekről érdeklődjenek Kollégáinknál!