Paleo mézeskalács recept
A karácsony elmaradhatatlan, már már ikonikus sütije a mézeskalács. Nem hiába, hiszen fűszeres ízével igazi ünnepi csemege, sokáig eláll és még mutatós is, így karácsonyi fadísznek is népszerű választás. Az elkészítése pedig tökéletes ráhangolódása az ünnepi hangulatnak :) Ha a reform, paleo táplálkozás lelkes követője vagy, vagy ételallergia miatt száműznöd kell a mézeskalácsot az ünnepi menüsorból, akkor ez most a Te recepted lesz, hiszen paleo mézeskalácsunk sokak számára lehet tökéletes választás! Próbáljátok ki, a siker és a karácsonyi hangulat garantált ;)
Plaeo mézeskalács hozzávalói:
- 10 dkg szezámmagliszt
- 10 dkg kókuszliszt
- 10 dkg tápióka keményítő
- 12 dkg méz
- 10 dkg folyékony kókuszzsír
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 db L-es tojás
- 1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
- csipet só
- tápióka keményítő a nyújtáshoz
Díszítéshez: 1 tojás fehérjét annyi eritrit vagy xilit porral kell habosra keverni, hogy sűrű, nem folyós de nyomózsákból nyomható mázat kapjunk. De használhatunk diétánknak megfelelően hagyományos cukormázat, olvasztott csokoládékat (fehér, tej és étcsokoládét), diót, mandulát, mogyorót és egyéb magvakat, aszalt gyümölcsöket.
Paleo mézeskalács elkészítése
1. A liszteket keverjük össze, adjuk hozzá a felvert tojást, mézet, a kókuszolajat, a fűszerkeveréket és a sót.
2. Alaposan gyúrjuk össze, majd fóliával letakarva tegyük a hűtőszekrénybe.
3. Legalább 1 óra pihentetés után, tápióka keményítővel megszórt felületen nyújtsuk ki, majd szaggassunk kedvünk szerinti formákat. 180 °C-ra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 6-7 perc alatt süssük készre. Mikor teljesen meghűltek a mézeskalácsok díszítsük ízlésünknek megfelelően.
Kellemes sütögetést kívánunk :)