Köles felfújt, avagy "köleskoch" recept
A rizskoch gyerekkorunk egyik gyakori szereplője volt az iskolai menzák étlapján. A köles, mint a rizs legfőbb reform alternatívája, nem csak köretként állja meg a helyét, remek köles felfújtat is lehet belőle készíteni. Hagyományosan mazsolával készítik a legtöbb helyen az eredeti rizskochot, de ha már úgy is csavartunk egyet a recepten és épp piros gyümölcs szezon van, mi most friss ribizlivel ízesítettük. Íme tehát a kölesfelfújt, alias "köleskoch" recept.
Hozzávalók (kb. 18*30 cm-es tepsihez):
- 250 g köles
- 250 ml víz
- 250 ml magtej
- 5 db tojás
- 180 g eritrit
- 30 g kókuszolaj
- 1 csipet só
- 1 negyed citrom reszelt héja
- ribizli, mazsola vagy egyéb gyümölcs, lekvár, csokiöntet ízlés szerint
Elkészítés
1. A kölest alaposan mossuk át, majd főzzük meg a víz és a magtej keverékében, adjuk hozzá a csipet sót. Forrásig erősebb lángon, fedő nélkül, majd forrás után takarék lángon, a lábast lefedve főzzük puhára, gyakran kevergessük. Ha kész tegyük félre kihűlni.
2. A tojásokat válasszuk szét, külön a sárgáját és külön a fehérjét. A sárgájához adjuk az eritritet, a puha, vagy olvasztott kókuszolajat és a citromhéjat, majd keverjük fehéredésig robotgép segítségével. A tojások fehérjéjét verjük kemény habbá.
3. Ha a köles már kellően kihűlt, keverjük hozzá a tojássárga masszát, alaposan dolgozzuk össze. Tegyük hozzá a tojásfehérje habjának felét, ezzel lazítsuk át a köleses keveréket, majd a hab másik részét óvatos mozdulatokkal keverjük hozzá, hogy minél kevésbé törjön össze.
4. A kívánt tepsi, vagy sütőforma alját béleljük ki sütőpapírral (vagy kenjük ki kókuszolajjal és szórjuk át kölesliszttel) és öntsük bele a masszát. Szórjuk meg a tetejét a ribizlivel.
5. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre. Ízlés szerint langyosan vagy hidegen tálaljuk az elkészült köles felfújtat, tetejét meghinthetjük eritrit porcukorral.
Kellemes sütögetést és jó étvágyat :)