Kisir recept, vagyis a török bulgur saláta
A kisir a török konyha egyik alapvető étele, amit elsősorban hidegen, köretként fogyasztanak, de önmagában is tökéletes salátaként vagy előételként tálalva. A nyári grillszezonban is remek köret választás a kisir, hiszen egy dekoratív és egészséges kiegészítője lehet az elkészült grill húsoknak. Hagyományosan főtt bulgurból készítik, amit mindenféle finomsággal, többek között friss zöldségekkel, paradicsompürével és fűszerekkel gazdagítanak. A csípős ízek kedvelői chili paprikával is ízesíthetik a kisirt.
Ez a recept elkészíthető gluténmentes verzióban is, ehhez a bulgurt cseréljétek quinoa magra, vagy kölesre.
Hozzávalók (kb. 4 személynek elegendő adaghoz):
- 300 g bulgur
- 1 dl paradicsompüré
- 2 db paradicsom
- 1 db uborka
- 2 szál újhagyma
- 1 nagy csokor friss petrezselyem
- pár szál friss menta
- 2-3 evőkanál olíva olaj
- 1 citrom frissen facsart leve
- só, bors, chili paprika ízlés szerint
Elkészítés
1. A bulgurt alaposan mossuk át, majd tegyük kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízbe, főzzük 5 percig, majd zárjuk el alatta a lángot és hagyjuk lefedve puhulni további 10-15 percig. A sót és a fűszereket érdemes ekkor hozzáadni, hogy a bulgur minél jobban átvegye azokat.
2. Amíg a bulgur puhul, a zöldségeket vágjuk fel, lehetőleg minél kisebb kockákra, darabokra. A petrezselyem levelet, valamint a menta leveleket is aprítsuk durvára.
3. A megpuhult bulgurhoz adjuk hozzá a paradicsompürét, alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket, a petrezselyem és menta levelek társaságában, majd ezt is keverjük a bulgurhoz.
4. A legvégén adjuk hozzá a olíva olajat és a citromlevet is, némileg ezzel is keverjük át. Azonnal is fogyasztható, de pár óra hűtőben való pihentetés után remekül összeérnek az ízek.
Reméljük kipróbáljátok a kisir receptet! Jó étvágyat hozzá! :)