Blog

Kisir recept, vagyis a török bulgur saláta

2021.04.20 13:16
Kisir recept, vagyis a  török bulgur saláta

A kisir a török konyha egyik alapvető étele, amit elsősorban hidegen, köretként fogyasztanak, de önmagában is tökéletes salátaként vagy előételként tálalva. A nyári grillszezonban is remek köret választás a kisir, hiszen egy dekoratív és egészséges kiegészítője lehet az elkészült grill húsoknak. Hagyományosan főtt bulgurból készítik, amit mindenféle finomsággal, többek között friss zöldségekkel, paradicsompürével és fűszerekkel gazdagítanak. A csípős ízek kedvelői chili paprikával is ízesíthetik a kisirt.

Ez a recept elkészíthető gluténmentes verzióban is, ehhez a bulgurt cseréljétek quinoa magra, vagy kölesre.

Hozzávalók (kb. 4 személynek elegendő adaghoz):




 

    • 1 dl paradicsompüré

 

    • 2 db paradicsom

 

    • 1 db uborka

 

    • 2 szál újhagyma

 

    • 1 nagy csokor friss petrezselyem

 

    • pár szál friss menta

 

    • 2-3 evőkanál olíva olaj

 

    • 1 citrom frissen facsart leve

 

    • , bors, chili paprika ízlés szerint




Elkészítés



1. A bulgurt alaposan mossuk át, majd tegyük kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízbe, főzzük 5 percig, majd zárjuk el alatta a lángot és hagyjuk lefedve puhulni további 10-15 percig. A sót és a fűszereket érdemes ekkor hozzáadni, hogy a bulgur minél jobban átvegye azokat.



2. Amíg a bulgur puhul, a zöldségeket vágjuk fel, lehetőleg minél kisebb kockákra, darabokra. A petrezselyem levelet, valamint a menta leveleket is aprítsuk durvára.



3. A megpuhult bulgurhoz adjuk hozzá a paradicsompürét, alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket, a petrezselyem és menta levelek társaságában, majd ezt is keverjük a bulgurhoz. 



4. A legvégén adjuk hozzá a olíva olajat és a citromlevet is, némileg ezzel is keverjük át. Azonnal is fogyasztható, de pár óra hűtőben való pihentetés után remekül összeérnek az ízek.



Reméljük kipróbáljátok a kisir receptet! Jó étvágyat hozzá! :)