Gluténmentes ricotta fánk
A naptár és az időjárás szerint is nyakunkon a tavasz. Hivatalosan is búcsút vehetünk tehát a téli fánkszezontól, amihez tökéletes választás ez a könnyed, gyorsan elkészíthető gluténmentes ricotta fánk. Egy erdei gyümölcsös alma szószt is készítettünk hozzá, próbáljátok ki!
Hozzávalók kb. 35 db fánkhoz:
- 250 g ricotta
- 60 g rizsliszt
- 60 g kölesliszt
- 80 g eritrit
- 1 db tojás
- 6 g sütőpor
- fél citrom reszelt héja
- eritrit porcukor (szóráshoz)
- olaj a sütéshez
Elkészítés
A ricottát kikeverjük a tojással és az eritrittel, valamint a citrom reszelt héjával. Hozzáadjuk a kétféle lisztet, valamint a sütőport és elkeverjük. Az így kapott tésztából lisztezett kézzel kis gombócokat formázunk. Gyorsabb, bár kevésbé formás gombócokat eredményezve, két kiskanál segítségével formázva, egyből a forró olajba is szaggathatjuk a tésztát. Forró olajban 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük a gluténmentes ricotta fánkokat. A végén eritrit porcukorral meghintjük. Lekvárral, olvasztott csokival és természetesen önmagukban is nagyon finomak, de akár kipróbálhatjátok a lent részletezett szósszal is.
SÜTÉSI TIPP: a sütés során ügyeljünk arra, hogy az olaj hőmérséklete ne legyen túl forró, nehogy hirtelen megégjen a külseje, a belseje pedig még nyers maradjon, érdemes az első fánkkal egy próbasütést végezni.
Hozzávalók az erdei gyümölcsös alma szószhoz:
- 2 db alma
- 100 g fagyasztott vagy friss erdei gyümölcs
- 30 g eritrit
- 1 dl víz
- fahéj ízlés szerint
Elkészítés
Az almákat megpucoljuk és apró darabokra vágjuk. Az erdei gyümölcsökkel együtt tegyük az almákat egy edénybe, adjuk hozzá a vizet, és fedő nélkül főzzük addig, míg megpuhulnak és a feleleges víz is elpárolog. Adjuk hozzá az eritritet és a fahéjat.