Gluténmentes cantuccini
A cantuccini nem más, mint egy fenséges, kétszersült olasz mandulás keksz, amit extrém ropogóssága, valamint ellenálhatatlan mandulás íze abbahagyhatatlan nasivá tesz. Ezt a szuper receptet hoztuk el most Nektek gluténmentes verzióban. A cantuccini elkészítése gyerekjáték, hiszen a kekszekkel ellentétben nem kell bajlódni a nyújtással, formára szaggatással. Az összetevőket alaposan összedolgozzuk, majd kisütjük, szeleteljük és jöhet a pirítás. Az olaszok hagyományosan édes desszertborba mártogatva fogyasztják kedvenc kekszüket, de tea vagy kávé mellé is tökéletes választás.
Gluténmentes cantuccini hozzávalói:
- 300 g zabpehelyliszt
- 160 g rizsliszt
- 40 g útifűmaghéj liszt
- 220 g kókuszvirág cukor
- 2 tk fahéj
- 2 tk sütőpor (szódabikarbónával helyettesíthető)
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 4 db tojás (nagy tojás esetében 3)
- 40 g olvasztott vaj
- ízlés szerint tehetünk még bele étcsokoládét, aszalt gyümölcsöket
Gluténmentes cantuccini elkészítése:
1. A cantuccini száraz hozzávalóit összekeverjük egy tálban.
2. A tojásokat, a vajjal és a cukorral addig keverjük, míg kivilágosodik, majd hozzáadjuk az összekevert száraz hozzávalókat és tésztát gyúrunk belőle.
3. Félúton hozzáadjuk a mandulát, az étcsokoládét és tovább gyúrjuk a gluténmentes cantuccini tésztáját.
4. Laposabb kenyérformát formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C-on 30 percig sütjük.
5. Sütés után felszeleteljük 1-1,5 cm-es darabokra és visszatéve a sütőbe még 10 percig pirítjuk.
Sütis dobozban tárolva hosszú napokig eltartható, tökéletes reggelire kávé mellé, tízóraira, vagy uzsonárra gyors nasinak. Jó étvégyat :)