Cukormentes barackos pite
A nyári sárgabarack szezon kihagyhatatlan sütije ez a fenséges, barackos pite! Az ízletes és lédús barackokat dióval, valamint rostban gazdag, teljes kiőrlésű liszttel készült, cukormentes és laktózmentes linzer tésztával párosítottuk és az eredmény tökéletes lett! A gyönyörű színeknek köszönhetően pedig igazán mutatós, így akár vendégváró sütinek is remek választás.
Hozzávalók:
- 400 g teljes kiőrlésű liszt
- ízlés szerinti édesítő (xilit, eritrit, stevia plus)
- 250 g laktózmentes margarin
- 2 db tojás sárgája
- 1-2 evőkanál kókusz joghurt
- sárgabarack ízlés szerint
- darált dió, (ízlés szerint mandula, vagy mogyoró is lehet)
Elkészítés
1. A hideg laktózmentes margarint morzsoljuk el a liszttel és az édesítőszerrel. Adjuk hozzá a tojás sárgájákat, valamint a kókusz joghurtot. Alaposan gyúrjuk össze a laktózmentes, cukormentes linzer tésztánk hozzávalóit. A tésztát tegyük pihentetni legalább fél órára hűtőbe.
2. Lisztezett felületen vágjuk kettő részre a tésztát, és nyújtsuk ki két egyforma, kb. ujjnyi vastag lapokká. Az egyik lapot helyezzük sütőpapírral bélelt tepsi aljára, majd szórjuk meg vékony rétegben édesítőszerrel kevert darált dióval. Ez a dió réteg segít, hogy a lédús barack ne áztassa el a linzer tésztánkat.
3. A megmosott, megpucolt és félbevágott barackokat helyezzük szorosan egymás mellé a dió rétegen. Ezután a barackok tetejét is szórjuk meg a dióval, majd óvatosan helyezzük rá a másik tészta lapot is. A tészta lapokat oldalt hajtsuk egymásra, a tetejét pedig szurkáljuk meg villával, hogy a sülés közben távozó gőz miatt ne repedjen meg a linzer teteje. A linzer tetejét kenjük le felvert tojássárgájával.
4. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt süssük készre a mennyei barackos, cukor és laktózmentes piténket! Tudjuk, hogy nehéz lesz ellenállni neki, de picit várjatok a kóstolással, amíg a barackok kihűlnek ;)
Jó étvágyat!