Villám reggelik - chia puding és másnapos zabkása

Mind a chia puding, mind a másnapos zabkása egy rendkívül könnyen elkészíthető étel, amik nem igényelnek főzést és az ízesítésüknek csak a kreativitásotok szab határt. Mi most megmutatjuk az alapreceptet, de ezeket kedvetekre ízesíthetitek kakaóval, mogyoróvajjal, fűszerekkel, lekvárokkal, gyümölcsökkel és magvakkal ízlésetek szerint.
Chia puding recept
Hozzávalók (1 főre):
- 1,5 evőkanál chia mag (kb. 12 g)
- 100 ml magtej (vagy tej)
- 1 kiskanál édesítőszer (eritrit, xilit stb.)
- ízesítők ízlés szerint
Elkészítés:
A chia pudinghoz a chia magot alaposan keverjétek össze a magtejjel és az édesítőszerrel. Az alapos keverés itt tényleg kulcsfontosságú a tökéletes állagú chia puding elkészítéséhez, hiszen a pici chia szemek rengetek nedvességet képesek megkötni, de gyorsan képesek egymással is összetapadni, így viszont csökken a szabad felületük, tehát csökken a nedvességfelvevő hatásuk is, kevésbé lesz pudingszerű a végeredmény. Ha szeretnétek keverjetek hozzá kakaót, fahéjat, vaníliát stb. Ezután tegyétek hűtőbe egy éjszakára, ennyi idő alatt a kis chia magok szenzációs munkát végeznek. Reggel vegyétek ki a hűtőből, keverjéte át újra alaposan, jöhetnek a feltétek és már kész is a fitt reggeli.
Másnapos zabkása
Hozzávalók (1 főre):
- 50 g zabpehely
- 80 ml magtej vagy tej
- 1 kiskanál édesítőszer (eritrit, xilit stb.)
- ízesítők ízlés szerint
Elkészítés:
A zabpehely, ha elég időt adunk neki, főzés nélkül is tökéletesen krémes állagot eredményez a magtejjel, ráadásul így értékes B-vitaminjaiból sem veszít. A másnapos zabkása elkészítése is gyerekjáték, a kimért zabpelyhet öntsük fel a magtejjel, tegyük hozzá az édesítőszert, az egyéb ízesítőket, és mehet is a hűtőbe. Pár óra múlva már kellemesen puhák lesznek a zabpehely szemek, kész is a tápláló reggelink, vagy délutáni nasink, ami energiát ad a nap hátralévő részének.
Reméljük elkészítitek ezeket a szuper napindító finomságokat! Jó étvágyat ;)