Leírás
A nyírfacukor elnevezés onnan eredeztethető, hogy kezdetben a nyírfa édes rostjaiból állították elő a xilitet. 1902-ben Nobel-díjjal jutalmazták Herman Emil Fischert, aki a xilit felfedezője. Mivel ekkor a szacharóz előállítása olcsó volt, így az iparban nem figyeltek fel erre a remek cukorpótló alternatívára. A második világháború utáni cukorválság ösztönözte a Finn Cukorvállalatot a xilit ipari előállításának kidolgozására. Az élelmiszeriparban főleg rágógumik, üdítőitalok és egyéb diétás édességek gyártása során alkalmazzák.
Alacsony glikémiás indexe, kalória- és szénhidráttartalma miatt cukorbetegek és diétázók számára tökéletes választás a cukor kiváltására.
Nagy mennyiség, egyszerre történő fogyasztása első alkalmakkor hasmenést okozhat arra érzékenyeknél, így célszerű kisebb mennyiséggel hozzászoktatni szervezetünket. Később nagyobb mennyiség (20-30g) sem okoz ilyen problémát.
Felhasználási javaslat
Édesítő ereje a kristálycukoréval megegyező, így –pár kivétellel- teljesen kiváltható vele a kristálycukor minden receptben. Kiváló sütésre is, mert magas hőmérsékleten sem veszíti el édes ízét és nem keseredik meg. Gombaölő hatása miatt sajnos kelt tésztákban nem célszerű alkalmazni, valamint nem karamellizálható.