Leírás
A zab a perjefélék családjába tartozó növény, ami Ázsiában és Európában őshonos. Egyes feltételezések szerint Európába a lovas népek, köztük a magyarok ősei hozhatták magukkal ezt a haszonnövényt. Észak-Európa zordabb éghajlatán is terem, így az itt élő népeknek is hasznos eledele és takarmánynövénye volt, számos kelta és germán sírban találtak bizonyítékot. Főként állati takarmánynak használták, de főztek belőle sört, kását, lisztjéből pedig kenyeret. A diétázók és egészséges életmódot követők között egyre nagyobb népszerűségnek örvend remek beltartalmi értékeinek köszönhetően. A zabot feldolgozása során bár hántolják, az értékes csíra és a korpa rész nem kerül eltávolításra, ennek köszönhető a többi gabonához képest kiemelkedő rost, vitamin- és ásványianyag-tartalma.
A zab és a gluténérzékenység: a zab avenin fehérjét tartalmaz, ami a búza gluténjéhez hasonló, azonban a betegek többségénél nem váltja ki az autoimmun reakciót. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható zab a betakarítás és feldolgozás során keresztszennyezés hatására válik glutén tartalmúvá. Fontos tehát, hogy súlyos gluténérzékenység esetén, csakis garantáltan gluténmentes zab termékeket vásároljanak!
Zabpehelyliszt felhasználási javaslat
A zabpehelyliszt kiválóan alkalmas sós és édes tészták, péksütemények, sütemények készítésére. Kellemes ízének köszönhetően akár teljes mértékben kiváltható vele a búzaliszt. Sűrítésre is alkalmas rántások, habarások készítésére.
Nettó tömeg: 1000 g
Összetevők: zabpehelyliszt
Származási hely: EU
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- Energia: 1651 kJ / 395 kcal
- Zsír:6,2 g
- amelyből telített zsírsavak: 1,3 g
- Szénhidrát: 65,7 g
- amelyből cukor: 1,1 g
- Fehérje: 13,1 g
- Rost: g
- Só: 0,1 g
A tápérték adatok tájékoztató jellegűek! A csomagoláson feltüntetett aktuális tápértékek eltérhetnek az itt megadottaktól. Kérjük az aktuális tápértékekről érdeklődjenek Kollégáinknál!