Répatorta - reform alapanyagokból
Ez puha, fűszeres répatorta remek választás lehet a közeledő húsvéti ünnepek alkalmával, de tökéletes hétvégi süteménynek is. Elkészítése egyszerű, a reform alapanyagoknak köszönhetően pedig bűntudat nélkül fogyasztható! Ez a répatorta recept alapreceptként is működik, amit mindenki saját ízlése szerint kiegészíthet egyéb finomságokkal, pl. dióval, mandulával, csokidarabkákkal, aszalt gyümölccsel.
Hozzávalók
A hozzávalók egy maximum 32 cm átmérőjű tortaformához elegendőek.
- 2-3 db közepes méretű répa (kb. 300-350 g)
- 340 g zabpehelyliszt
- 150 g kókuszvirágcukor (kiváltható xilittel, vagy 200 g eritrittel)
- 3 db tojás
- 175 ml joghurt (lehet laktózmentes)
- 175 ml olaj, vagy olvasztott kókuszolaj
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 teáskanál őrölt szegfűbors
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1-2 evőkanál citromlé
- 1 csipet só
Elkészítés
1. A répákat tisztítsuk meg, pucoljuk meg, majd késes aprítóval aprítsuk minél kisebb darabokra, vagy reszeljük le.
2. A tojásokat, a joghurttal, a kókuszvirág cukorral, az olajjal és a citromlével keverjük egyneművé.
3. Keverjük össze egy tálba a száraz összetevőket: a zabpehelylisztet, a fűszereket a sütőport és a csipet sót.
4. A tojásos keverékhez adjuk részletekben a száraz összetevők keverékét, és folyamatos keverés mellett keverjük csomómentesre.
5. Adjuk a masszához a reszelt, vagy aprított répát, és teljesen keverjük össze. Ha szeretnénk aprított diót, mandulát, csokidarabokat, aszalt gyümölcsöket, vagy egyéb finomságokat a tésztához adni, azt is most tegyük.
6. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
7. Kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki némi kókuszzsírral, és lisztezzük zabpehelyliszttel, öntsük bele a répatorta masszáját. Süssük 200°C-on kb. 1,5 óráig. A sütés felénél takarjuk le alufóliával a tortaforma tetejét, ezzel elkerülhetjük, hogy a torta belseje még nyers maradjon, a külseje azonban túlpiruljon.
A répatorta magában is nagyon finom, de ízlés szerint bevonhatjuk olvasztott csokival, krémsajtos mázzal, vagy akár citrommázzal. Mi most mascarpone krémet (250 g) kevertünk ki 2 evőkanál citromlével és 3 evőkanál eritrit porcukorral, majd ezzel kentük meg a kihűlt tészta tetejét. A répatorta hűtőben tárolva 2-3 nap múlva is finom, de pár órára mindenképp érdemes hűtőben állni hagyni fogyasztás előtt, hogy a fűszerek íze összeérjen picit.
TIPP1: eltérő típusú sütőkben némileg eltérhet a sütés ideje, így érdemes többször is ellenőrizni a tortát tűpróbával.