Blog

Répatorta - reform alapanyagokból

2021.04.20 12:46
Répatorta - reform alapanyagokból

Ez puha, fűszeres répatorta remek választás lehet a közeledő húsvéti ünnepek alkalmával, de tökéletes hétvégi süteménynek is. Elkészítése egyszerű, a reform alapanyagoknak köszönhetően pedig bűntudat nélkül fogyasztható! Ez a répatorta recept alapreceptként is működik, amit mindenki saját ízlése szerint kiegészíthet egyéb finomságokkal, pl. dióval, mandulával, csokidarabkákkal, aszalt gyümölccsel.

Hozzávalók



A hozzávalók egy maximum 32 cm átmérőjű tortaformához elegendőek.




    • 2-3 db közepes méretű répa (kb. 300-350 g)

 

 

 

    • 3 db tojás

 

    • 175 ml joghurt (lehet laktózmentes)

 

 

    • 2 teáskanál sütőpor

 

    • 2 teáskanál őrölt szegfűbors

 

    • 2 teáskanál őrölt fahéj

 

    • 2 teáskanál  őrölt szerecsendió

 

    • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

 

    • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér

 

    • 1-2 evőkanál citromlé

 




Elkészítés



1. A répákat tisztítsuk meg, pucoljuk meg, majd késes aprítóval aprítsuk minél kisebb darabokra, vagy reszeljük le. 



2. A  tojásokat, a joghurttal, a kókuszvirág cukorral, az olajjal és a citromlével keverjük egyneművé.



3. Keverjük össze egy tálba a száraz összetevőket: a zabpehelylisztet, a fűszereket a sütőport és a csipet sót.



4. A tojásos keverékhez adjuk részletekben a száraz összetevők keverékét, és folyamatos keverés mellett keverjük csomómentesre. 



5. Adjuk a masszához a reszelt, vagy aprított répát, és teljesen keverjük össze. Ha szeretnénk aprított diót, mandulát, csokidarabokat, aszalt gyümölcsöket, vagy egyéb finomságokat a tésztához adni, azt is most tegyük.



6. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.



7. Kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, vagy kenjük ki némi kókuszzsírral, és lisztezzük zabpehelyliszttel, öntsük bele a répatorta masszáját. Süssük 200°C-on kb. 1,5 óráig. A sütés felénél takarjuk le alufóliával a tortaforma tetejét, ezzel elkerülhetjük, hogy a torta belseje még nyers maradjon, a külseje azonban túlpiruljon.



 A répatorta magában is nagyon finom, de ízlés szerint bevonhatjuk olvasztott csokival, krémsajtos mázzal, vagy akár citrommázzal. Mi most mascarpone krémet (250 g) kevertünk ki 2 evőkanál citromlével és 3 evőkanál eritrit porcukorral, majd ezzel kentük meg a kihűlt tészta tetejét. A répatorta hűtőben tárolva 2-3 nap múlva is finom, de pár órára mindenképp érdemes hűtőben állni hagyni fogyasztás előtt, hogy a fűszerek íze összeérjen picit.



TIPP1: eltérő típusú sütőkben némileg eltérhet a sütés ideje, így érdemes többször is ellenőrizni a tortát tűpróbával.