Mindenmentes muffin
Néha – néha mindenki megkíván egy kis édeset, sőt legtöbbünknél nem is olyan ritka pillanat ez. Azonban számos ételintolerancia illetve életmódbeli döntés okán a hagyományos sütemények gyorsan kiesnek a jelöltek közül, hiszen fő alapanyagaik általában a fehér búzaliszt, cukor, vaj, tojás és a tej. Egy-egy összetevőt még könnyen pótolhatunk alternatív, reform alapanyaggal, na de mindegyiket? Ez aztán az igazi sütikihívás! Mi most hoztunk nektek két mindenmentes muffin receptet is, ami bizonyítja, hogy nem lehetetlen finom minden mentes sütit készíteni.
Mindenmentes almás-mandulás muffin
Hozzávalók 6 db-hoz:
- 1 db alma
- 50 g szeletelt mandula
- 1 dl mandulatej (helyettesíthető egyéb magtejjel is)
- 60 g xilit
- 30 g lenmagliszt
- 100 g kölesliszt
- 40 g tápióka keményítő
- 15 g (2 ek) kókuszolaj, vagy egyéb olaj
- 2 g sütőpor
- 1 ek citromlé
- 1 csipet só
- fahéj ízlés szerint
Az almát, és némi díszítésre szánt mandulaszeletet leszámítva minden összetevőt tegyünk keverőtálba, majd keverjük ki egyenletes állagúra. Az almát pucoljuk meg, majd reszeljük le, keverjük ezt is a tésztához. Adagoljuk a tésztát muffin formába, szórjuk meg a tetejét mandula szeletekkel. Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 30 perc alatt süssük készre.
Mindenmentes kakaós-banános muffin
Hozzávalók 6 db-hoz:
- 1 db banán
- 1 dl kókusztej (helyettesíthető egyéb magtejjel is)
- 30 g kókuszliszt
- 30 g lenmagliszt
- 70g rizsliszt
- 30 g tápiókakeményítő
- 15 g ( 2 ek ) kókuszolaj, vagy egyéb olaj
- 15 g kakaópor
- 45 g xilit
- 2 g sütőpor
- 1 csipet só
- 50 g csokoládé
A banánt egy villával törjük pépesre, majd adjunk hozzá minden további hozzávalót a csokoládén kívül és keverjük csomómentesre. A csokit vágjuk össze kisebb-nagyobb darabkákra, majd adjuk a tésztához. Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 30 perc alatt süssük készre.
TIPP: Első sütésnél érdemes kitapasztalni a sütési hőfokot és az időt, mert sütőnként ez némiképp eltérő lehet.