Gluténmentes szilvás gombóc
Imádjuk a szilvás gombócot! Legyen bármilyen évszak, napszak, ennek a finomságnak nem lehet nemet mondani. Sajnos azonban a hagyományos szilvás gombóc számos allergiában és intoleranicában szenvedő embernek tiltólistás étel lett a fehérliszt, a burgonya, a tojás, a fehér kristálycukor miatt. Szerencsére a gluténmentes, mindenmentes konyhában nincs lehetetlen, így számos remek alternatíva létezik a szilvás gombócra is. Próbáljátok ki a mi verziónkat is, ami ráadásul igazi villám recept, mindössze 30- 40 perc alatt elkészíthető a gluténmentes szilvás gombóc!
Hozzávalók 14-15 db gombóchoz:
- 1 bögre köles
- 3 bögre víz vagy magtej
- 3-4 evőkanál xilit porcukor vagy kókuszvirágcukor
- 100-150 g aszalt szilva, vagy szilvalekvár
- fahéj
- őrölt mandula (vagy dió, mogyoró)
Elkészítés
1. A kölest mossuk át, majd tegyük fel főni a vízzel, vagy tejjel. Tegyünk hozzá xilitet, vagy kókuszvirágcukrot, 2-3 evőkanálnyit. A kölest addig főzzük, míg teljesen szét nem fő (kb 15-20 perc), kifejezetten ragacsos masszát kell kapnunk a végén, amit majd jól tudunk formázni. Hagyjuk kihűlni.
2. A már langyos, vagy hideg köles masszából enyhén nedves kézzel 1-2 evőkanálnyi mennyiséget tegyünk a tenyerünk közepére, és lapítsuk ki. Tegyünk a közepére egy kis kanálnyi szilva lekvárt, vagy aszalt szilvát. Csipkedjük össze a széleket, enyhe mozdulatokkal formáljunk gombócokat a kölesből.
3. A mandula őrleményt keverjük össze 1 evőkanál xilittel, vagy kókuszvirágcukorral, tegyünk hozzá fahéjat ízlés szerint. Hempergessük meg a keverékben a gluténmentes szilvás gombócokat.
4. El is készültek a gluténmentes, mindenmentes vegán finomságok. Jó étvágyat!
TIPP: Ha langyosan szeretjük a szilvás gombócot, akkor egy jénaiba pakolva, előmelegített sütőben átmelegíthető a már kész gluténmentes szilvás gombóc!